Pobyt v nemocnici není příjemný, což platí dvojnásob u malých pacientů. Strach z neznámého, cizí prostředí, bolest a osamění mají velký vliv na jejich psychiku a celkovou pohodu. Někteří rodiče s nimi v nemocnici navíc nemohou z různých důvodů být. Náročné chvíle tak děti často prožívají samy a není jim příliš do smíchu.

To se od roku 2001 snaží změnit dobročinná organizace Zdravotní klaun, která alespoň na chvíli léčí smíchem nemocné děti i dospělé, opuštěné seniory, jejich blízké a zdravotnický personál. V České republice aktuálně působí 96 profesionálních Zdravotních klaunů, kteří pravidelně navštěvují 66 nemocnic, 11 domovů pro seniory a 1 hospic.

V nemocnici přichází Zdravotní klauni po dvojicích na dětská oddělení, kde ordinují smích na zahnání stresu a smutku. Poznáte je podle originálního kostýmu, červeného nosu a pláště, které si na „klaunskou vizitu“ obléknou. Před ní konzultují se zdravotnickým personálem aktuální stav a kondici každého pacienta, aby mohli případnou špatnou náladu hned na místě zaléčit. Improvizací vtahují malé pacienty do legrační nečekané situace a myšlenkově je oddělují od nemoci i psychické nepohody. Každá návštěva je nová, unikátní a neopakovatelná, vychází totiž z přítomného okamžiku a hluboké empatie. 

Klauni mívají každý týden 2-3 klauniády po třech hodinách, v oblečení (včetně pláště a nosu) tráví několik hodin. Musí proto dobře sedět, být pohodlné a vyhovovat vysokým hygienickým standardům v nemocnicích. Nejvíc zabrat dostávají právě pláště, které se po každé návštěvě musí prát a žehlit. Tím se rychle opotřebovávají, takže klaun na rok potřebuje nejméně dva. Jeden přitom stojí 1 000 Kč. Podobné je to s nosy. Ty musí být také kvalitní, aby se v nich dobře dýchalo, jinak hrozí vyrážky a klaunům se špatně dýchá. Jeden vyjde na 800 Kč a každý klaun potřebuje na rok 1-2. Dobročinná organizace je financuje pouze z darů. 

Rozdávejme spolu s klauny radost a smích tam, kde se jich nedostává. Kde je smích, je totiž i naděje, kterou nemocné děti potřebují v těžkých chvílích nejvíc.