Metastatická rakovina prsu je nevyléčitelné onemocnění, se kterým se nyní potýká skoro 4 000 žen v ČR. Maminky malých dětí, samoživitelky. V beznadějné situaci je pro ně klíčová psychologická podpora, která ale bohužel není dostupná všem. První část dobrého skutku podpoří tyto ženy v produktivním věku. Třeba paní Veroniku (32 let).

Po její diagnóze si našel manžel novou partnerku, Veronika tak žije sama se svým synem Bastiánem 9 let. Pobírá důchod podle 2. stupně invalidity, ale ten nepokrývá ani nutné výdaje, proto musí i přes náročnou léčbu a špatný zdravotní stav na poloviční úvazek pracovat. Navštěvuje psychologa i psychiatra, ale intervaly mezi návštěvou jsou 4-6 měsíců, během kterých je na všechno sama. Terapii potřebuje ideálně několikrát do měsíce. Celá situace je nesmírně náročná. Syn má problémy ve škole, je velmi smutný, zhoršil se mu prospěch a nemá zájem se účastnit aktivit s ostatními spolužáky.

Dobrý skutek zpřístupní metastatickým pacientkám psychoterapeutickou skupinu, která bude probíhat dvakrát za měsíc osobně v Praze a dvakrát měsíčně on-line pro ženy, které nejsou z Prahy nebo se nemohou účastnit osobně. Dále bude mít každá účastnice možnost individuální terapie jako doplněk k té skupinové.

Druhá část skutku poputuje na vydání knihy Nejsi na to sama – průvodce rakovinou prsu. O první díl byl obrovský zájem a má za sebou druhý dotisk. I druhý díl pomůže všem 88 000 žen, které prošly nebo prochází léčbu rakoviny prsu. Zůstávají jim doživotní následky nejen na těle, ale i na duši. Následná péče není v ČR dobře dostupná, což často vede ke vzniku depresí a ženy končí ve 3. stupni invalidního důchodu. Na základě zkušeností a informací z klinických studií ze zahraničí existuje řada možností, jak s následky léčby pracovat. Veškeré know-how teď bude dostupné na jednom místě v praktickém průvodci a pro pacientky zcela zdarma.

Psychická pohoda pomáhá ženám lépe zvládat další léčbu, která jim může prodloužit život. Dopřejte klid v duši ženám, které ho potřebují pro boj s rakovinou.